Czy wiesz, że istnieje tarcza ochronna, która pomaga nam naturalnie chronić nasze ciało w chwilach, kiedy potrzebujemy dodatkowej pomocy? Zimą, w czasie stresu lub w obliczu choroby mamy wspaniałego sojusznika, który stymuluje nasz układ odpornościowy: laktoferynę. To białko o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i zdolnym do stymulacji układu odpornościowego.
Co to jest laktoferyna i do czego służy?
Laktoferyna jest wysoce wielofunkcyjną glikoproteiną, która jest częścią naturalnych mechanizmów obronnych naszego organizmu. Jest obecna w płynach ustrojowych: we krwi, ślinie, łzach i wydzielinie z nosa. W większym stężeniu znajduje się w mleku matki. Mleko krowie również zawiera to białko, które można uznać za pierwszą linię obrony naszego organizmu przed patogenami.
Laktoferyna wykazuje duże powinowactwo do jonów żelaza i bierze udział w regulacji żelaza oraz odpowiedziach immunologicznych naszego organizmu. Rośnie liczba dowodów naukowych na neuroprotekcyjne działanie laktoferyny.
Łącząc się z żelazem, laktorefyna hamuje rozwój bakterii. Wiąże się z błoną bakteryjną patogenów, powodując śmiertelne uszkodzenie tych patogenów. Laktoferyna może nawet hamować replikację niektórych wirusów, co czyni ją wspaniałą tarczą ochronną przed wirusami i bakteriami.
Inną właściwością laktoferyny jest jej działanie przeciwnowotworowe, związane również z jej zdolnością do wiązania żelaza, ale także jej zdolnościami immunoregulacyjnymi i przeciwzapalnymi.
Laktoferyna zwiększa wzrost bifidobakterii, komórek Natural Killers, produkcję leukocytów, aktywność neutrofili i proliferację komórek błony śluzowej jelit, hamując infekcje żołądkowo-jelitowe i ogólne (grypa, infekcje nerek, infekcje dolnych dróg oddechowych itp.).
Zapobiega także tworzeniu się wolnych rodników, zmniejsza stany zapalne, zapobiega peroksydacji lipidów z błon komórkowych, uszkodzeniom oksydacyjnym białka, kontroluje proliferację bakterii i bierze udział w kontroli uszkodzeń komórkowych związanych ze starzeniem się.
Jest korzystna jako wsparcie w przypadku patologii autoimmunologicznych, w chorobach zwyrodnieniowych oraz stanach niedoboru lub obniżonej odporności. Wszystkie te cechy sprawiają, że laktoferyna jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce o poprawę stanu naszego układu odpornościowego i zdolności antyoksydacyjnej.
Poznaj produkty z linii LACTYFERRIN oparte na liposomowanej laktoferynie oraz obejrzyj film z poradami doktora Gabriela Serrano.